Hodočašće studenata gradu Vukovaru

U organizaciji Udruge vukovarsko-srijemskih studenata, u suradnji s ostalim zavičajnim udrugama Sveučilišta u Zagrebu, održan je projekt Hodočašća studenata gradu Vukovaru. Okupljeni u ovom gradu, heroju, simbolu hrvatske slobode, studenti Sveučilišta u Zagrebu, njih 450 iz svih krajeva Hrvatske i BiH, sudjelovali su u nedjelju, 18.11. 2012. u mimohodu, križnom putu od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.
Dio ove brojke, 250 studenata, otputovao je u Vukovar već 17. studenog, kako bi na poseban način i detaljnije upoznao ovaj grad, saznao ono što je gradu važno, što ga boli, upoznao njegovu prošlost, sadašnjost i poželio bolju budućnost. Grupa je u subotu posjetila podrumski prostor vukovarske bolnice, koji je od studenog 2006. godine mjesto sjećanja na 1991. s autentičnim kirurškim stolovima, bolesničkim posteljama i multimedijalnom kronologijom. Pastoralni centar u Vukovaru ugostio ih je pričom o gradu, stanovnicima i herojima, prikazanom kratkim filmom i kroz razgovor s fratrima. Hodočasnici su posjetili i crkvu sv. Filipa i Jakova te se potom zaputili na Ovčaru odati počast žrtvama na mjestu njihove pogibije i posjetiti Spomen-dom na Ovčari. U vukovarskoj vojarni, odnosno Memorijalnom centru Domovinskoga rata studenti su mogli vidjeti prikaz tromjesečne obrane i pada Vukovara – primjerke naoružanja vojnika JNA i vukovarskih branitelja, slike zloglasnih logora u Stajićevu i Begejcima te radove koje su logoraši kriomice izrađivali, uključujući i njihova pisma. Na kraju subotnjeg programa studenti su se pridružili okupljenima u dvorištu vukovarske bolnice, kako bi se pomolili i zapalili svijeće za žrtve Vukovara.
Gostoljubivi stanovnici Vukovara i njegove okolice (Bapska, Bogdanovci, Nuštar, Vinkovci) primili su studente na večeru, noćenje i doručak. Zahvalni studenti ujutro su se zaputili prema vukovarskoj bolnici, gdje im se priključila druga skupina studenata koja se u nedjelju ujutro zaputila u Vukovar, busevima i vlakom. Svi zajedno su u koloni sjećanja pješačili, molili i pjevali domoljubne pjesme, pokazujući kako su Hrvati ponosni na svoju domovinu i svoje heroje. Kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju, položili su vijenac i zapalili svijeće. Razmišljajući o dojmovima koje je na njih ostavio ovaj grad heroj, vratili su se u naš glavni grad, u kojem će učiti i raditi za svoju bolju budućnost, a time i bolju budućnost ove ponosne domovine, i nikad ne zaboraviti Vukovar!
Ovim putem se zahvaljujemo gradonačelniku Grada Zagreba i Ministarstvu branitelja na financijskoj pomoći, Udruzi zagrebačkih branitelja Vukovara na organiziranom Vlaku sjećanja na Vukovar, svim obiteljima koje su otvorile svoja srca i domove našim studentima, franjevcima iz samostana sv.Filipa i Jakova u Vukovaru na gostoprimstvu i otvorenosti prema istini. Isto tako se zahvaljujemo svim župama koje su sudjelovale u organizaciji, Koordinaciji studentskih udruga te svim studentima koji su se rado odazvali ovom hodočašću.
Očekujemo Vas i iduće godine u našem Herojskom Gradu.

Udruga vukovarsko-srijemskih studenata
Kristina Divljaković, potpredsjednica

Vukovar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>